Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x
Gå direkt till innehållet
Nya

Päijänteen kansallispuiston rakennetun kulttuuriympäristön inventointi 2022


Författare: Saatsi Emilia, Saatsi Pekka, Sirén Riina, Salo Aino

Utgivare: Metsähallitus , Vantaa , 2023

Publikationsserier: Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja A 247


Sidantal: 68 s.


Språk: suomi


ISSN-L: 1235-6549

ISBN: 978-952-377-098-0 (pdf)

Sammandrag:

Selvityksen kohteena oli Päijänteen kansallispuiston rakennettu kulttuuriympäristö. Päijänteen kansallispuisto sijaitsee Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän kuntien alueella Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa.

Selvityksessä käsitellyt rakennetut ympäristöt sijaitsevat Päijänteen saarilla: Haapasaaressa, Harhussa eli Koreakoivussa, Hietasaarilla, Päijätsalossa ja Vähä Kalainsaarella (nyk. Kalainsaari).

Tarkastellut rakennetut ympäristöt eivät muodosta eheää ja yhtenäistä kokonaisuutta. Haapasaaren torppa pihapiireineen on syntynyt 1800-luvun puolivälin jälkeen, ja torpan maita on viljelty. Päijätsalon näkötorni on rakennettu 1900-luvun taitteessa ilahduttamaan Suopellon huvila-asukkaita. Harhun vaatimaton erakkoasumus on syntynyt erakko Pylväläisen elinaikana 1930-luvulla. Hietasaaren ja Vähä Kalainsaaren rakennukset puolestaan edustavat 1950- ja 1980-lukujen kesämökkirakentamista.

Inventointityön tarkoituksena oli kartoittaa Metsähallitukselle kulttuuriympäristöjen korjaus- ja kunnostustarvetta retkeilyalueen virkistyskäyttöä varten. Selvityksessä käydään läpi alueen historiaa ja rakentumista sekä olemassa olevien rakennusten nykytilaa. Inventointi ottaa kantaa rakennusten kuntoon, alkuperäisyyteen ja säilyneisyyteen sekä luo ehdotuksen rakennusten kulttuurihistoriallisista arvoista.

Läs mera:

Päijänteen kansallispuisto (luontoon.fi)

Uppdaterad 17.10.2023